Ga naar de inhoud

Een gratis fotograaf bestaat niet, toch?

  • door

Geef even die gratis foto aan mij

Een gratis fotograaf? Er zijn in nederland ettelijke duizenden fotografen die afhankelijk zijn van hun beroep om simpelweg te kunnen leven. Een fotograaf heeft, net als elke andere ondernemer, een aantal investeringen gedaan om zijn beroep te kunnen uitoefenen.

Waarom wordt er dan toch gedacht dat een fotograaf wel gratis die foto even zou kunnen maken? Of erger nog, dat een reeds gemaakte foto gratis gebruikt mag worden met als beloning een naamsvermelding?

Laten we er eens een staartje van maken en kijken wat er allemaal aan kosten bij komt kijken om uberhaupt fotograaf te zijn;

Kosten

Een camera is er in vele soorten en maten, maar om een beetje serieus aan de slag te gaan en te zijn heb je al gauw een enigszins goed merk nodig. Laten we vooral de lenzen niet vergeten. Wat die dan kosten vraag je je af? Dat verschilt natuurlijk enorm. Voor 500 euro koop je bij de mediamarkt al een leuk setje, maar daar kun je nu net niet die ene mooie foto mee maken waar de opdrachtgever zo blij mee zou zijn.

Een voorbeeld, waarbij we uitgaan van professionele kwaliteit:

– Body (de camera zonder lens): EUR 1500,-
– Twee lenzen voor portretten: EUR 1400,- + EUR 1900,-
– Lens voor divers werk: EUR 1800,-
– Lens om groepen van dichtbij in beeld te brengen: EUR 1600,-
– Lens voor binnenshuis: EUR 200,-
– Statief, flitser, tas, geheugen kaarten etc: EUR 1500,-

Dat is al zomaar 10.000 euro en dan is er nog geen 1 foto gemaakt. De fotograaf moet natuurlijk ook een eigen website hebben, die hij/zij vaak in de avonduren maakt of moet laten maken. Een emailadres, een vervoermiddel, een computer om alle foto’s op te slaan en te bewerken. Een backup omgeving, want laten we vooral niet de foto’s kwijtraken. Dat zijn een hoop kosten allemaal.

Dan is er natuurlijk ook nog software nodig om die ene foto net even wat mooier te maken, te organiseren en een mooi boek van te maken. De opleiding is voor het gemak nog even niet meegeteld.

Brood op de plank

Naast de kosten van alle fotoapparatuur, software, computer(s) en het bijhouden van kennis, moet er natuurlijk ook nog een salaris verdiend worden hiermee.

Omdat de fotograaf veelal een ondernemer is, zal deze voor elke euro die verdiend wordt als eerste 21% BTW moeten  ‘teruggeven’ aan de belastingdienst. En wat ervan overblijft? Daar mag je vaak nog eens de helft afdragen aan onze blauwe vrienden.

Sta daar ook eens bij stil als je denkt dat honderd of tweehonderd euro snel verdiend is voor een portret, als de fotograaf ogenschijnlijk maar 1 of 2 uur bezig is met de opdracht.

Naamsvermelding

Je kunt je voorstellen als de fotograaf voor de zoveelste keer weer een email krijgt met “Als ik jouw foto mag gebruiken, dan vermeld ik je naam!”… dat dat niet altijd even fijn is. Als eerste is het een wettelijk recht om de bron te vermelden. waarom zou je een foto gratis mogen gebruiken? Je vraagt toch ook niet aan een wildvreemde of je even zijn auto mag gebruiken om naar groningen heen en weer te rijden? Lijkt ons ook niet.

En gratisfotograaf.nl dan? Hoe zit dat dan?

Als eerste wilden we graag duidelijk hebben dat er niet iets bestaat als een gratis fotograaf. Een fotograaf heeft alle recht om een eerlijk bedrag te vragen voor zijn/haar foto’s en heeft dat ook hard nodig om dit fantastische beroep uit te oefenen. Er zijn echter in onze ogen een aantal uitzonderingen.

Opbouw portfolio fotograaf

Tijdens een studie fotografie zul je diverse foto’s mogen maken en die kun je aan je portfolio toevoegen. Er zijn ook fotografen die niet een studie volgen of hebben gevolgd en van zichzelf erg passioneel zijn over fotografie. Zij zijn meer dan vaardig in het fotograferen en hebben jaren ervaringen met een geavanceerd toestel en hebben vaak ook de nodige investeringen gedaan. Vaak naast hun fulltime baan. Het liefst zouden ze een fulltime professioneel fotograaf zijn, maar kunnen of durfen die stap nog niet te maken.

Voor die groep mensen zou het fantastisch zijn als er een manier is om wel alvast te wennen aan het in opdracht werken. Het maken van foto’s en deze te mogen gebruiken in een nog op te bouwen portfolio.

Verschil professionele fotograaf en gratisfotograaf.nl

Het leren werken in opdracht van de klant en het bouwen van portfolio; daar zit de angel van deze website.  Dat is een groot verschil met een professionele fotograaf die reeds een fantastisch portfolio heeft en bergen ervaring heeft. De professionele fotograaf kan foto’s maken die precies spot-on zijn voor de opdrachtgever en waar de fotograaf, naast al zijn ervaring, ook enige creativiteit in kwijt kan.

Gratisfotograaf.nl voorziet dus in de volgende behoefte; het mogelijk maken van het opbouwen van portfolio voor de (nog niet professionele) fotograaf. Als eenmaal de stap gemaakt is naar beroepsmatig fotograferen, dan ontstaat er weer een plek op deze site voor een nieuwe fotograaf die weer portfolio kan bouwen. En een gratis fotoshoot? Als jij de foto’s echt meh vind en er niets voor wilt betalen, dan is dat jouw keuze. Even goede vrienden. Maar in de regel merken we wel dat mensen het “jij bepaalt wat je betaalt” concept leuk vinden en zelf echt bepalen wat ze betalen.

Conclusie

Er is een duidelijk verschil tussen een professionele fotograaf en een fotograaf die via het gratisfotograaf.nl concept werkt. Wil je een tot in de puntjes verzorgde shoot, een fotograaf die weet wat hij wil en belangrijker, snapt wat jij wil, kies dan voor de professionele fotograaf. Vind je het niet erg als de fotograaf nog moet leren, wat langer doet over een foto en jouw foto’s wil gebruiken voor zijn portfolio? Kies dan voor een gratis fotograaf via deze site. Een aanvraag is zo gedaan, kies voor ‘contact’ in het menu rechtsboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *