Ga naar de inhoud

Wat kost een fotograaf

  • door
Hoeveel kost een fotograaf

Wil jij memorabele momenten door een professionele fotograaf vast laten leggen? Dan vraag je je waarschijnlijk af: hoeveel kost een fotograaf. Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten van fotografie, van het gemiddelde uurtarief van een fotograaf tot de kosten van een fotoshoot en andere fotografische diensten.

Gemiddeld uurtarief van een professioneel fotograaf

Voordat je besluit om een fotograaf in te huren voor het maken van portretfoto’s of jouw bruiloft foto’s is het prettig om te weten welk budget je ongeveer aan moet houden. Het gemiddelde uurtarief van een professioneel fotograaf ligt rond de €80,- per uur. Laat je in de keuze voor een fotograaf niet alleen leiden door het uurloon, maar let op de kwaliteit van het werk. Er zijn namelijk grote verschillen in de uurtarieven en de kwaliteit van de foto’s. Door een aantal portfolio’s te bekijken kun je bepalen welke fotograaf het beste is voor jouw klus.

Prijs per uur of per dienst

Fotografen zijn beschikbaar voor uiteenlopende diensten. Zo kun je een professionele fotograaf inhuren voor portret fotografie, product fotografie, een fotoshoot, fotografie van de woning die je te koop zet, reportage fotografie, bruiloft fotografie of uitvaart fotografie. Voor deze verschillende diensten worden verschillende tarieven gerekend. Sommige fotografen werken met een uurtarief, terwijl weer anderen een vaste prijs geven voor de complete dienst. Fotograferen is namelijk niet alleen het schieten van mooie foto’s, maar er gaat ook veel tijd zitten in de nabewerking en fotomontage. Vraag van tevoren of dit inbegrepen is wanneer je kiest voor een fotograaf die een uurtarief hanteert.

Gemiddelde prijs per opdracht

Hieronder hebben we de gemiddelde prijzen van de meest voorkomende fotografie opdrachten op een rij gezet.

Zie ook meer informatie op DuPho, de beroepsorganisatie van professionele fotografen.

Wat kost een fotoshoot?

Hoeveel kost een fotoshoot? Dat is een hele goede vraag. De prijzen lopen namelijk flink uiteen. Sommige fotografen rekenen €50 per uur voor een shoot met je partner, beste vriend of vriendin of je pasgeboren baby, terwijl anderen fotografen €250 rekenen voor een shoot van een uurtje en achteraf 5 foto’s digitaal bewerken en deze aanleveren. Gemiddeld betaal je tussen de €60 tot €90 per uur. Vaak rekent een fotograaf een hoger tarief voor een shoot op locatie.

Zelf bepalen wat je betaalt

Na het lezen van dit artikel weet je wat fotografen gemiddeld rekenen voor verschillende diensten. Bij Gratis Fotograaf pakken we het helemaal anders aan. Wij maken de mooiste foto’s voor jou, zonder directe kosten! Je krijgt je foto’s digitaal te zien binnen een week na de shoot. Laat ons weten wat je ervan vind, welke foto’s je wilt hebben en wat jij hiervoor wilt betalen. Voldoen de foto’s niet helemaal aan je verwachting? Dan betaal je niets maar mag je ze nog steeds downloaden. Ben je juist helemaal enthousiast over de toffe foto’s? Leuk! Dan mag jij ons hier naar eigen inzicht voor betalen. Wij vinden het namelijk ontzettend leuk om te fotograferen en hier steeds beter in te worden. Met jouw opdracht help je ons, en wij helpen jou met toffe foto’s. Daar worden we allebei beter van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *